Radio Hertogjansplace
CharloisRotterdam van toen

Luchtopname van zwembad De Plompert aan de Zuiderparkweg,1983. Op de achtergrond Sportpaleis Ahoy

Het grootste openluchtzwembad van Rotterdam opent in mei 1969 in het Zuiderpark, pal naast het nieuwe Ahoygebouw dat dan nog in aanbouw is. Het complex beslaat een gebied van 8,5 hectare en bestaat uit zeven verwarmde bassins van verschillende afmetingen. De Plompert is zowel bestemd voor recreatie als voor de nationale en internationale zwemsport. Naast kleuter- en speelbassins is er een springkuil met een tien meter hoge duiktoren een achtbaans vijftigmeter bad dat is uitgerust met een verlichtingsinstallatie. Het zwembad beschikt over een eigen politie- en een EHBO-post en in ingericht op tienduizend bezoekers per dag.

Aanvankelijk is het zwemcomplex op Zuid een succes. In de eerste jaren overstijgt het aantal bezoekers gemakkelijk de verwachte 10.000 personen per dag. De Europese jeugdkampioenschappen waterpolo vinden er in 1970 plaats en een jaar later de ook de Europese jeugdkampioenschappen zwemmen en schoonspringen. Veel meer grote toernooien zijn er in de Plompert echter nooit gehouden. In het ‘olympische’ 50-meterbad vinden verder geen internationale wedstrijden meer plaats. Ook de bezoekersaantallen lopen in de tweede helft van jaren zeventig fors terug. Eén van de oorzaken is de opening van tal van recreatiebaden in gemeenten rondom Rotterdam. Hoge energieprijzen en de afhankelijkheid van de weersomstandigheden maken een gezonde exploitatie van de Plompert vrijwel onmogelijk. Begin jaren tachtig lopen de tekorten in de miljoenen. Al in 1981 besluit de gemeente Rotterdam dat het zwembad in het Zuiderpark op termijn gesloten moet worden net als een aantal andere Rotterdamse buitenbaden zoals die in Ommoord, Alexanderpolder, Pendrecht en IJsselmonde.

De foto is gemaakt door de Gemeentelijke Archiefdienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *