Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De balie van het kantoor van luchtvaartmaatschappij Sabena aan de Heliport bij de Hofdijk,1956

De balie van het kantoor van luchtvaartmaatschappij Sabena aan de Heliport bij de Hofdijk, 14 september 1956. Twee dames staan bij de vertrek- en aankomstbalie. Rechts het wisselkantoor en de deur naar de douane.

Van 1953 tot 1965 beschikte Rotterdam over een ‘helihaven’ in het centrum van de stad. De landingsplaats van deze heliport lag bij het Hofplein. In dat jaar had Rotterdam namelijk nog steeds geen echt vliegveld. De stad had toestemming van het rijk gekregen om een landingsplaats voor helikopters in gebruik te nemen. Met de landing van twee helikopters van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena werd de helikopterdienst Rotterdam-Antwerpen-Brussel in 1953 geopend. Een passagiersdienst volgde op 1 september 1953.

De heliport werd officieel geopend op 3 augustus 1953. Met de landing van twee helikopters van de Sabena kon de helikopterdienst Brussel-Antwerpen-Rotterdam in gebruik worden genomen. Loco-burgemeester J. van Tilburg verwelkomde de Belgische en Nederlandse gasten op 3 augustus 1953 met de volgende woorden: ‘Het gebeuren van vandaag ziet er anders uit dan velen zich waarschijnlijk hebben voorgesteld, nadat het vliegveld Waalhaven voor onze stad verloren was gegaan. Dat dit kon worden bereikt in zo’n korte spanne tijds, danken wij aan u, mijne heren bestuurderen van Sabena. (…)

Het vervoer beperkte zich tot passagiers in een verbinding tussen Brussel/Antwerpen en Rotterdam. Eind jaren vijftig maakten jaarlijks zo’n vijfduizend mensen gebruik van de helikopters, maar de belangstelling nam in de jaren zestig af. In 1965 viel het doek voor de ‘Heliport’ in het midden van de stad. Uit het oogpunt van veiligheid werden de helikopteractiviteiten verplaatst naar de Luchthaven Rotterdam. Op 1 november 1966 beëindigde de Sabena de helikopterdienst van Brussel naar Rotterdam.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *