Radio Hertogjansplace
Rotterdam van toenWiekewaal

Een vrouw loopt met hond naar een woning in de Wielewaal, 1957. Links de Tacostraat.

De Wielewaal is een kleine wijk met semi-permanente woningen. De wijk, gelegen in het stadsdeel Charlois, is gebouwd in 1949 om de woningnood na de Tweede Wereldoorlog te verminderen. De opzet en (voor)geschiedenis van de wijk vertoont grote gelijkenis met het Amsterdamse Vogeldorp.

De woningen zijn niet onderheid en waren bedoeld om ongeveer 25 jaar te blijven staan. De gemeente Rotterdam ging ervan uit dat de woningen tot 2015 zouden blijven staan. De bewoners kwamen echter met een eigen plan om het unieke karakter van de wijk te behouden, dat inhield dat op de huidige footprint de woningen 1-op-1 zouden worden vervangen door nieuwe woningen. In 2016 verliet een deel van de bewoners zijn huis en elk achtergelaten huis werd volledig afgesloten. De overgebleven bewoners begonnen de actie Wielewaalers wijken niet voor woonstad. Ondertussen zijn de oude huizen gesloopt en is nieuwbouw (niet de 1-op-1 vervanging) bijna afgerond.

De naam Wielewaal verwijst niet naar de gelijknamige vogel, maar de nabijgelegen plassen Waal en Wiel, die in de middeleeuwen ontstaan zijn bij dijkdoorbraken.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *