Radio Hertogjansplace
CharloisRotterdam van toen

Fietsers wachten op de kruising van de Dorpsweg en de Wolphaertsbocht, 1958

In de voormalige polder Charlois liep van de Charloisse Lagedijk naar de Katendrechtse Lagedijk een weg die sinds 1895 de Dorpsweg wordt genoemd. Voordien kende men de Weg van Vrouw Mout, naar Jacoba Mout – Van der Schoor, 1809-1908, die aan het begin van de Dorpsweg woonde. Een andere naam was Katendrechtsche weg, omdat hij in de richting van Katendrecht liep. Met dorp is hier dus het dorp Katendrecht bedoeld. De huidige Dorpsweg is maar een klein gedeelte van de voormalige polderweg. Een gedeelte van de weg is verdwenen toen de wijk Pendrecht en het Zuiderpark werden aangelegd. Ten zuiden van Pendrecht bleven twee kleine delen van de oude weg bewaard. Deze heten thans Dorpslaan en Dorpshof.

Wolphaert Jansz. was één van de mannen, die in 1410 van de heer van Putten verlof kregen om Katendrecht te bedijken. Samen met Jan Wolphaertsz. werd hij tevens tot ambachtsheer aangesteld. Vóór de vereniging van Charlois met Rotterdam droeg de Wolphaertstraat de naam Groote Singel.

De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *