Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Het Vasteland met rechts panden aan het Nieuwland, 1955

Het Vasteland is de naam die de kopers van erven op het einde van de westzijde van de Leuvehaven bij de Zoutkeet aan dit gebied gaven. Zij voerden in 1620 een proces met de stad. De kopers vonden zich benadeeld door de kosten, die ze hadden moeten maken om hun erven te verhogen. De grond verzakte regelmatig, slechts een gedeelte in dit gebied lag op vaste bodem. Het gebied stond eerst bekend als Stadsplein; omstreeks 1720 komt de naam Vasteland in gebruik.

De naam Nieuwland herinnert aan een stuk land dat oorspronkelijk buiten de stad lag. Later viel Nieuwland binnen de stadsgrens en werd bebouwd. De historische straatnaam stamt uit 1702 en is in 1962 ingetrokken.

De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *