Radio Hertogjansplace
Oude WestenRotterdam van toen

Wegwerkzaamheden bij het verbreden van het Weena met rechts de Henegouwerlaan, 1955

Wegwerkzaamheden bij het verbreden van het Weena met rechts de Henegouwerlaan, 11 november 1955. Links op de achtergrond het Groothandelsgebouw.

De naam Weena is afgeleid van het Hof van Wena, een oud herenhuis (donjon) dat ongeveer op de plaats van het inmiddels gesloten station Rotterdam Hofplein heeft gestaan. Het werd gebouwd omstreeks het jaar 1136 op nog niet ingedijkt land door Christiaan van Wassenaer, Heer van Bleiswijk, Berkel, Boeckel, Oost- en West-Blommerdijk en de landen van Cool. Pas later werd het Weena met dubbel e.

In de naoorlogse wederopbouw schuwde het linkse, door de PvdA gedomineerde stadsbestuur hoogbouw aanvankelijk, en bleef het Weena een grote lege vlakte. Het Hilton Hotel uit 1964 van architect Huig Maaskant aan het Hofplein gold als de limiet, nadat hij de Maasstad in 1960 al had verbonden aan de Euromast. Ter gelegenheid van de manifestatie C70 werd aan de zuidzijde van het Weena een maquette van het Rijnmondgebied gebouwd, verschenen er aan de noordkant paviljoens en was de straat deel van een kabelbaanparcours. In 1976 werd voorzichtig begonnen met de eerste wolkenkrabber in het gebied, gebouw Hofpoort, als hoofdkantoor van Shell Nederland, maar tot in 1981 was er schuin tegenover het station aan de achterzijde van De Doelen een hertenkamp.

Het Groothandelsgebouw of Groot Handelsgebouw is een bedrijfsverzamelgebouw aan het Stationsplein, naast Station Rotterdam Centraal. Het gebouw is een rijksmonument, ontworpen door architecten H.A. Maaskant en Ir. W. van Tijen. Groothandelsgebouw is zoals de naam in origine werd geschreven. Het was daarmee een “gebouw voor de groothandel”. Begin 21ste eeuw vertrokken de groothandelaren naar de rand van de stad en transformeerde het gebouw naar een multifunctioneel bedrijfsverzamelgebouw. De naam werd toen gewijzigd naar Groot Handelsgebouw.

De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *