Radio Hertogjansplace
KatendrechtRotterdam van toen

Veerlaan, 1971

Publieke belangstelling voor een brand bij Provimi aan de Veerlaan, die was ontstaan na een explosie van gasflessen op het dak, 15 december 1971.

Uit het Vrije Volk van 16 december 1971:
ROTTERDAM — Een snelle reactie van een Spaanse kraanmachinist heeft, gistermiddag het: leven gered van 2 mannen ,die aan ‘t werk waren op het dak van de in aanbouw zijnde graansilo van Provimi N.V. aan de Veerlaan in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Ze kwamen in gevaar na het ontploffen van een fles

De kraanbestuurder liet direct na de explosie zijn kraan zakken en pakte van de begane grond een cementbak op. Daarmee wist hij de twee dakbedekkers in veiligheid te brengen, vlak voordat een tweede explosie ontstond en de brand in omvang toenam.

In totaal waren op het moment van de ontploffing dertig mensen op het dak van de graansilo aan het werk. Zij konden zich tijdig in veiligheid stellen. De grote rookwolken die van het brandende dak opstegen veroorzaakte onder het personeel van de graanoverslagmaatschappij enige paniek.

Omdat men niet wist wat er precies aan de hand was, werd zelfs evacuatie overwogen van mensen op het terrein van de Holland-Amerikalijn, tegenover de graansilo gelegen. Dat bleek echter niet nodig te zijn.

Aanvankelijk vreesde men dat drie andere gasflessen die op het dak van de in aanbouw zijnde silo lagen opgeslagen, zouden ontploffen. Snel optreden van de brandweer voorkwam echter nieuwe explosies. Enkele minuten na vier uur, een half uur na de eerste melding, kon het sein brand meester worden gegeven.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 16 december 1971.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *