Radio Hertogjansplace
FeijenoordRotterdam van toen

De Slaghekstraat met links de Polderlaan, 1928

De Slaghekstraat loopt in de richting van de spoorweg Rotterdam-Dordrecht. Ze dankt haar naam aan de slaghekken van de vroegere spoorwegovergang.

De Polderlaan ontleent zijn naam aan de aldaar gelegen voormalige Hillepolder.
Hille in de betekenis van hoogte en duin komt in oude oorkonden ook voor als door water omringde buitendijkse gronden. De hillen van Katendrecht werden op 17 maart 1447 door de Heer van Gaesbeek en Putten in leen uitgegeven aan Jacob Pot en zijn echtgenote. In 1525 kregen de uitergorzen (buitendijkse gebieden, die bij gewone vloed niet meer onderlopen), genaamd de Hille, aan de oostzijde van Charlois met alle slikken, aanwassen, visscherijen, vogelarijen, jaerschot, nat ende drooge dijcken enz. een sluis en een sluisvliet. De Brede Hilledijk beschermde de polder aan de kant van de Maas, de Hilledijk aan de zijde van het Zwanegat. De Groene Hilledijk scheidde de Hillepolder van het Karnemelksland.

De foto komt uit de Fotocollectie algemeen van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *