Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Rotterdamse schie, 1935

Jongens kijken toe bij een visser bij de Rotterdamse Schie, 1935-1939. Op de achtergrond links het Sint-Franciscus Gasthuis. Helemaal links het hofje ‘Kuyl’s Fundatie’.

De Rotterdamse Schie is een grotendeels gedempt kanaal tussen Overschie en Rotterdam. Op 7 juni 1340 kreeg Rotterdam stadsrechten van Graaf Willem IV van Holland. Een van de privileges die de stad Rotterdam van Graaf Willem IV kreeg, was dat Schieland medewerking moest verlenen aan de aanleg van een kanaal tussen de Schie bij Overschie en Rotterdam. De aanleg duurde van 1343 tot 1348.

Vanaf 1931 werd de loop van Rotterdamse Schie gewijzigd ten behoeve van woningbouw in Blijdorp. In de gemeenteraadsvergadering van 22 juni 1939 werd besloten om de -dan 599 jaar oude- Rotterdamse Schie te dempen vanaf het Hofplein tot aan de grens van de gemeente. Na het bombardement op Rotterdam in 1940 werd de Rotterdamse Schie gedempt met puin uit de binnenstad.

De foto komt uit de collectie Spaarnestad en bevindt zich in het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *