Gordelweg 1957
Een ouder echtpaar kijkt hoe een werknemer van de Plantsoenendienst met een trekker de grond tussen de Gordelweg en Noorderkanaal bewerkt, 21 maart 1957.
Uit het Rotterdamsch Parool van 21 maart 1957
(Van een onzer verslaggevers) De Gordelweg ondergaat in dit voorjaar een verjongingskuur. Langs het gehele Noorderkanaal en verderop, over de Bergweg heen, hebben de mannen van de gemeentelijke plantsoendienst jonge bomen geplant, essen, iepen en platanen die ze in hun eigen kwekerij hebben gekweekt en die nu voor de noodzakelijke verlevendiging zorgen van deze tot voor kort tamelijke kille en onaantrekkelijke verkeersweg. Wij zagen een tractor met een fraismachine de met mest overdekte bodem tussen de boompjes tot op een diepte van 20 cm loswerken, een voorbeeld van de mechanisatie waartoe de plantsoendienst in verband met het heersende personeelstekort steeds meer zijn toevlucht neemt. Men kan nu meer af en meer aan, vooral grotere oppervlakten, zoals gazons e.d. en zoals de grasmat van het vliegveld Zestienhoven die ook al onder de lopende werkzaamheden van de dienst valt.
De Gordelweg is overigens slechts één van de vele facetten van de groenvoorziening in Rotterdam, Het grootste object is misschien wel de Zuiderparkgordel, die men daar onder handen heeft en waarvan de voltooiing nog wel een jaar of vier op zich zal laten wachten, terwijl het heel goed mogelijk is dat er nog een jaar bijkomt door allerlei maatregelen die voortvloeien uit de bestedingsbeperking. In één adem met de Zuiderparkgordel moeten objecten worden genoemd als het Vroesenpark, het wijkpark te Overschie, de uitbreidingen van Zuidwijk, Pendrecht en Hoogvliet, kortom die delen van de stad die in opbouw zijn en waar volgens de nieuwe principes van de architectuur een grotere openheid is dan in oude stadskernen.
De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Roitterdamsch parool van 22 maart 1957
Met medewerking van Rotterdam van Toen