Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De Eendrachtsweg met op de achtergrond molen De Valk aan de Zalmhaven, circa 1865

Waarschijnlijk dankt de Eendrachtsweg zijn naam aan een nabijgelegen herberg of blekerij ‘De Eendracht’. De Eendrachtsstraat heette vóór 1871 Eendrachtslaan. Ze werd omstreeks 1600 aangelegd. In 1667 komt ze voor onder de naam Nieuwe Eendrachtslaan. De laan komt ook voor onder de naam Stuivers- of Stuivertjeslaan, vermoedelijk naar een blekerij of herberg met de naam ‘de Stuiver’ of ‘het Stuivertje’. De Eendrachtsweg werd in de jaren zestig van de 19de eeuw aangelegd langs de Westersingel, een onderdeel van het waterproject van architect Rose. Het Eendrachtsplein vormde vóór 1961 een onderdeel van de Eendrachtsweg en de Westersingel.

De Valk, oorspronkelijk een korenmolen, dateert uit het begin van de zeventiende eeuw en stond tussen de Westzeedijk en de Zalmhaven. In de achttiende eeuw werd de molen verbouwd om er snuif en run (gemalen eikenschors) te maken. Leerlooierijen gebruikten run om het leer zacht te maken. De molen werd halverwege de negentiende eeuw gesloopt.

De fotograaf is Adolph Braun en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van museumrotterdam.nl

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *