Radio Hertogjansplace
FeijenoordRotterdam van toen

De Marathonweg met rechts de Kuip, 1958

De Marathonweg met rechts de Kuip, 29 april 1958. Op de achtergrond de toren van de Heilige Kruisvindingkerk aan de Beukendaal.

De Marathonweg is vernoemd naar de marathon die bij de Olympische Spelen plaatsvond. Ze hield de herinnering levend aan Pheidippes, die het bericht van de overwinning der Grieken bij het dorp Marathon naar Athene bracht. De straatnaam werd bij besluit B&W 4 januari 2011 ingetrokken en herbenoemd in Coen Moulijnweg.

Al sinds de opening is Feyenoord de ‘bewoner’ van De Kuip. Grote man achter het idee van het stadion was Leen van Zandvliet. De voorzitter van Feyenoord in de jaren 30 riep op een dag uit “Ik heb het, ik heb het!” Hij was wakker geworden uit een droom; hij schreef het idee snel op een kladblok. De vorm van het stadion, met een ‘loshangende’ tweede ring zodat niets het uitzicht van de toeschouwers zou belemmeren, zou zijn droom tot hem zijn gekomen. Enkele maanden later werd architect Van der Vlugt uitgenodigd voor een gesprek. Een stadion met twee verdiepingen moest gerealiseerd worden. De kern van het gesprek was ‘eenvoud’, verfraaiingen kwamen er niet aan te pas.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *