Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De Oude Binnenweg, 1972

De Binnenweg bestond al in 1454 en was de verbinding tussen Rotterdam en Schoonderloo en Delfshaven. Hij eindigde in Rotterdam bij de Binnenwegse brug over de Coolvest en de Binnenwegse Poort. In de zeventiende eeuw was de Binnenweg al bebouwd tot aan de Mauritsweg. De Oude Binnenweg tussen de Karel Doormanstraat en de Mauritsweg werd door het bombardement op Rotterdam nauwelijks getroffen en is de enige nog bestaande vooroorlogse winkelstraat in het centrum van Rotterdam. Het gedeelte tussen de Karel Doormanstraat en de Mauritsweg is tegenwoordig voetgangersgebied. Tussen 1888 en 1974 heette de straat ‘Binnenweg’, dus zonder de toevoeging ‘Oude’.

De Nieuwe Binnenweg bevindt zich tussen de Mauritsweg en de Lage Erfbrug over de Delfshavense Schie in Delfshaven. Hij is bebouwd tussen 1880 en 1940, en doorkruist de wijken Oude Westen, Middelland en het Nieuwe Westen. De Nieuwe Binnenweg grensde aan de kant van het centrum aan het Land van Hoboken. Dit deel van de Nieuwe Binnenweg werd pas in de dertiger jaren bebouwd.

De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *