Radio Hertogjansplace
IJsselmondeRotterdam van toen

Luchtopname van het IJsselmondseplein met rechts de Koninginneweg, 1983

Luchtopname van het IJsselmondseplein met rechts de Koninginneweg en verderop van links naar rechts de Van Hoochstratenweg en in het verlengde de Roelantweg, 21 februari 1983. Op de achtergrond de Oostdijk met het bedrijventerrein van Hulsinga Houthandel.

Het IJsselmondseplein maakt deel uit van de oprit van de Van Brienenoordbrug. In de volksmond heet het plein de Pierenpot. De naam Pierenpot dankt het plein vanwege de door en over elkaar lopende wegen.

Al in 1072 komt de naam Islemunda voor, maar er zijn sporen gevonden van vissen, jagen en landbouw vanaf ongeveer 2500 v.Chr. Deze sporen worden gerekend tot de Vlaardingencultuur. In IJsselmonde stond tot 1900 het Kasteel van IJsselmonde.

In 1778 was er een eigen raad en begin 19e eeuw omvatte het grondgebied van IJsselmonde een groot deel van het huidige Rotterdam-Zuid. Tot 1941 was IJsselmonde een zelfstandige gemeente, waarna het door de stad Rotterdam werd geannexeerd

De foto is gemaakt door het Stadsarchief Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *