Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De Aert van Nesstraat met de Lijnbaanflats,1966

Aert Jansz. van Nes (1626-1693) was luitenant-admiraal van Holland en West-Friesland bij de Admiraliteit op de Maze. Aert Jansz. van Nes, ‘geseijt Boer Jaep’, werd begraven in het hoogkoor van de Sint Laurenskerk. In mei 1873 kreeg deze straat bij besluit van B&W zijn naam.

Door de opzet van de Lijnbaan met de winkels apart van de woningen is de weg vrij voor een nieuw concept van stedelijk wonen: hoogbouw rond groene hoven. Helemaal nieuw is het concept niet, want kort voor de Tweede Wereldoorlog maakte Jan Wils een plan voor het terrein van de oude Diergaarde met vergelijkbare flatgebouwen in het groen. Maar de combinatie van een winkelcentrum met woningbouw en halfopen hoven is nieuw en ongebruikelijk voor een stadscentrum. In feite is er maar sprake van twee hoven: de Joost Banckertsplaats en de Jan Evertsenplaats. De derde schijfvormige flat staat langs de Kruiskade en dus niet aan een groenhof. Ook de vierde flat van dertien lagen, die pas in 1969 bij de uitbreiding van de Lijnbaan gereed kwam, staat niet aan een hof. Wel grenst deze met de galerijzijde aan de Jan Evertsenplaats. Een vijfde hoogbouwschijf die het Lijnbaanensemble completeert staat enigszins terzijde bij het station: het Stationspostkantoor.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam en Platform Wederopbouw Rotterdam. https://wederopbouwrotterdam.nl/artikelen/lijnbaanflats.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *