Radio Hertogjansplace
Spangen

De Brederodestraat in Spangen, 1920

De Brederodestraat in Spangen, 1920-1930. Links de Van den Berg boekhandel en Leesbibliotheek ‘Lectura’ op nummer 80.

Deze straat draagt de naam van de dichter Gerbrand Adriaansz. Brederode (1585-1618). Hij schreef het blijspel De Spaanse Brabander. Van zijn hand is ook het Boertigh, Amoreus en Aendachtigh Groot Liedboeck.

De veelbegaafde Bredero was zowel schilder, als schrijver van toneel en lyriek. Er zijn geen gesigneerde schilderijen van hem bewaard gebleven. Zijn toneelwerk beslaat drie genres: kluchten, blijspelen en tragikomedies. Zijn bekendste klucht is De klucht van de koe uit 1612. Als lyricus is hij vooral bekend van het in 1622 postuum verschenen Groot Liedboeck. Hoewel hij ook enkele geslaagde sonnetten schreef, had hij vooral aanleg voor het traditionele lied. Ook lagen oude versvormen hem beter dan de alexandrijn. Volgens de redacteur van Bredero’s verzamelde werken Garmt Stuiveling bereikt Bredero in zijn meest geslaagde poëzie ‘een natuurlijkheid, een echtheid, een directheid, waarbij Hooft als gekunsteld en Vondel als pathetisch aandoet’

De foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *