Radio Hertogjansplace
KralingenRotterdam van toen

Zicht op de Weteringstraat met rechts de Plantageweg, 1925

Zicht op de Weteringstraat met rechts de Plantageweg, 1925-1935. Je ziet onder andere het koffiehuis van A. Visser aan de Weteringstraat 1a en de Kralingsche Glashandel op nummer 19a.

Zowel de Groene Wetering als de Weteringstraat liepen langs de inmiddels grotendeels gedempte Groene Wetering of Middelwatering. De wetering liep oorspronkelijk vanaf de Vliet (Vlietlaan) dwars door de groene weilanden in de Polder Kralingen. Reeds in 1612 wordt de wetering in de transportregisters van Kralingen vermeld. De Weteringbrug ligt bij de Laan van Woudestein over een nog bestaand gedeelte van de wetering.

De Plantageweg is vernoemd naar de Nieuwe Plantage, die tussen 1844 en 1848 werd aangelegd door de Rotterdamsche Werkvereeniging. Het werk werd uitgevoerd naar het plan van tuinarchitect J.D. Zocher. De Nieuwe Plantage liep van de Oostzeedijk naar de Oudedijk. Het grootste gedeelte van dit park werd bij het bombardement in 1940 verwoest, evenals een gedeelte van de Plantagestraat en de Plantageweg. De Plantagestraat is later verlengd over het terrein van het park. Van de vroegere Plantageweg draagt alleen het gedeelte tussen de Oudedijk en de Weteringstraat nog de oude naam. Het meest zuidelijke deel heet thans Dr. Zamenhofstraat.

De foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *