Radio Hertogjansplace
Rotterdam van toenRotterdam west

Woningen aan de Mathenesserweg met op de achtergrond de Europointgebouwen, 1976

De Mathenesserweg draagt de naam van de ambachtsheerlijkheid Mathenesse die al in 1276 voorkomt. De naam zal een samenvoeging zijn van de woorden made (weide) en nes (aangeslibd land). Als oudste ambachtsheer wordt genoemd Dirk Bokel, wiens kleinzoon zich Dirk van Mathenesse noemde.

Aan het Marconiplein staan de Europoint-gebouwen. Het Europoint-complex bestaat uit het Overbeekhuis uit 1965 en drie kantoortorens van 90 meter hoog uit de periode 1971-1975. In het Europointcomplex was onder meer Gemeentewerken Rotterdam gevestigd en een filiaal van het regionale Zadkine College. De grond was eigendom van Overbeek, een handelsbedrijf. Dat heeft samen met een projectontwikkelaar eerst het Overbeekhuis laten bouwen en daarna de andere gebouwen van Europoint. Twee van de torens die na de verhuizing van Gemeentewerken leegstonden, zijn verbouwd tot appartementencomplex. Bij de opening in 2019 werden ze vernoemd naar de Rotterdamse zanger Lee Towers.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *