Radio Hertogjansplace
Rotterdam van toenZomerland

Het Zwembad aan de Dwarsdijk, 1986

Uit het Vrije Volk van 6 juli 1979:
Het zwembad aan de Dwarsdijk wordt verbouwd tot wijkrecreatiebad. Onder het stellen van een tiental harde voorwaarden heeft de wijkraad zich met dit plan akkoord verklaard. De verbouwing geldt voorlopig als een experiment om in Rotterdam te komen tot een nieuw beleid rond de gemeentelijke zwembaden. Het experiment duurt twee jaar en gedurende deze tijdsspanne zal het instructiebad aan de Haastrechtstraat worden gesloten. Mocht het experiment niet slagen, dan wil de wijkraad zekerheid hebben dat het bad aan de Haastrechtstraat weer heropend wordt. De wijkpolitici vinden met name dat schoolzwemmen en zwemverenigingen van een en ander geen enkel nadeel mogen ondervinden.

De verbouwing van het zwembad aan de Dwarsdijk zal in 1981 rond zijn. De totale duur van de werkzaamheden wordt geschat op negen maanden en gedurende deze tijd is het zwembad buiten gebruik. Zwemlustigen zullen in de verbouwingsperiode moeten uitwijken naar het instructiebad aan de Haastrechtstraat of naar het zwembad in de Jacominastraat in de Afrikaanderwijk.

De Dwarsdijk ligt ongeveer op de plaats van de voormalige Dwars of Kreeksedijk die de scheiding vormde tussen de polders Zomerland en Klein-Nieuwland. De dijk werd in de 16de eeuw aangelegd toen het Klein-Nieuwland werd ingepolderd. Eeuwenlang vormde hij een onderdeel van de waterkering van IJsselmonde.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en via delpher.nl uit het Vrije Volk van 6 juli 1979.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *