Radio Hertogjansplace
DelfshavenRotterdam van toen

Loodsen van Wm. H. Müller & Co, 1924

Loodsen van Wm. H. Müller & Co bij de Parkhaven (rechts) en de Sint-Jobshaven (links), 1924. De gemeente heeft de naam in 1990 veranderd in de Müllerpier.

Wm H. Müller & Co’s Stuwadoors Maatschappij N.V. was een handels- en scheepvaartmaatschappij die in 1876 werd opgericht door de Duitser Wilhelm Müller. In 1889 werd Anton Kröller directeur van de maatschappij, die zetelde in Den Haag. In 1970 fuseerde het bedrijf met Internatio tot Internatio-Muller.

In 1876 richt Wilhelm Müller in Düsseldorf Wm H. Müller & Co op.[1] Zijn zwager Willem Neese is zijn zakenpartner. Ze leveren vooral ijzererts aan Duitse hoogovens en na het lossen van de lading worden de binnenvaartschepen beladen met ijzer- en staalproducten. In 1878 komt er ook een vestiging in Rotterdam en dit wordt het belangrijkste kantoor.

De Müllerpier, de landtong tussen de Parkhaven en Sint-Jobshaven in het verlengde van de Coolhaven aan de westkant van het centrum van Rotterdam, is 9 november 1990 door de gemeenteraad van Rotterdam vernoemd naar het bedrijf Müller & Co, dat hier tussen 1908 en 1970 was gevestigd. Na de fusie en het vertrek van Müller werden de gebouwen en loodsen gesloopt en werd de pier een kermis- en evenemententerrein. Nu staan er huizen.

De foto is gemaakt door KLM Aerocarto en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *