Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Zicht op de Binnenrotte vanaf de Boerenvischmarkt, 1870

Zicht op de Binnenrotte vanaf de Boerenvischmarkt, 28 februari 1870. Op de achtergrond de Lombardsche brug en de Blaauwe Molen bij het Pompenburg.

De Binnenrotte, vroeger alleen bekend als Rotte, kreeg deze naam om het gedeelte van de Rotte dat binnen de stad liep aan te duiden. In de oudste bronnen wordt de naam Rotte of Rottesloot in de stad gegeven aan de Binnenrotte, tevens aan de wetering achter de Grote Kerk, die de Slikvaart verbond met de Binnenrotte en daarom ook wel Kerkrotte heette en ook wel aan de Kipsloot, en de Achterkloostergracht. In 1868 is ten behoeve van de aanleg van het spoorwegviaduct door de stad een contract met het rijk gesloten tot demping van de Binnenrotte.

De naam van de Lombardsche brug is ontleend aan de nabijgelegen Lombardstraat die al in 1357 wordt genoemd. Het is wel aan te nemen dat ze haar naam dankte aan de eerste lombardhouders, die hier hun tafel van lening en wisselkantoor hadden. In 1340 had Willem IV, graaf van Henegouwen, aan de stad vergunning verleend, om de vrijbrieven voor de Lombarden door haar schepenen te laten bezegelen.

De Blaauwe Molen werd in 1694 gebouwd als korenmolen. In 1940 werd het restant gesloopt.

De fotograaf is Pieter Oosterhuis en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en vanĀ molendatabase.nl.

Met medewerking van Rotterdam van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *