Radio Hertogjansplace
MiddellandRotterdam van toen

Bouwvakkers nemen pauze bij de in aanbouw zijnde noodwinkel van Voss aan de Mathenesserlaan, 1940

Bij het bombardement van mei 1940 werden naar schatting 77.000 inwoners dakloos. Hele straten met woningen waren verwoest. Behalve woningen waren er ook allerlei winkels en bedrijven verwoest. En bioscopen en cafés. Juist de voorzieningen die in het centrum te vinden waren. Hoewel er natuurlijk direct aan het wederopbouwplan werd gewerkt, de mensen moesten immers direct onderdak vinden, moesten er ook tijdelijke voorzieningen worden gerealiseerd. Zo verrezen er noodwoningen, noodwinkels, noodkantoren en zelfs een noodschouwburg. Ook na de bevrijding werden nog vele semipermanente projecten gebouwd, in afwachting van een definitieve oplossing.

De verwoesting van de binnenstad had voor het winkelbestand grote gevolgen, vooral voor de warenhuizen en grootwinkelbedrijven. Alleen van de Bijenkorf stond nog een deel overeind; het gebouw kon na herstelwerkzaamheden weer open. Er werden twee speciale noodwinkelcentra gebouwd. Veel winkeliers van de Noordblaak gingen samen verder in Dijkzigt, ter plekke van het huidige Nieuwe Instituut. Een andere concentratie van winkels was aan het Bentinckplein. Hier konden winkeliers een eigen gebouw zetten.

De fotograaf is Johannes Bob van Rhijn en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Platform Wederopbouw Rotterdam. Lees verder op https://wederopbouwrotterdam.nl/artikelen/rotterdam-in-nood

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *