Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Het Schouwburgplein met in het midden een standbeeld van zanger Koos Speenhoff (1869-1945), 1981.

Het Schouwburgplein is onderdeel van het Basisplan voor de Wederopbouw van Rotterdam uit 1946. Voor de oorlog was op de plaats van het Schouwburgplein een dichtbevolkte stadswijk. Door het bombardement op 14 mei 1940 brandde deze wijk af, op de bebouwing van de Mauritsweg na. In de oorlog werd in de open vlakte een noodschouwburg gebouwd van afgebikte stenen uit de binnenstad.

Vanaf 1962 verscheen aan de noordkant van het plein het concertgebouw De Doelen. Onder het Schouwburgplein werd in 1966 de parkeergarage geopend. Sinds die tijd is het Schouwburgplein bovengronds een autoloze en boomloze vlakte.

De westzijde van het Schouwburgplein is tussen 1980 en 1985 gevuld door het ‘Woondok’, een wooncomplex met winkels en kantoren op straatniveau. In 1987 is de noodschouwburg afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe. In 1996 is het plein geheel nieuw ingericht naar ontwerp van Adriaan Geuze. Het plein werd iets verhoogd en is volgens de architect een stadspodium. Op het plein werd dat jaar ook de bioscoop geopend.

De Rotterdamse Kunststichting schonk het bronzen portretbeeld van Speenhoff aan het cabaret van Tom Manders, beter bekend als ‘Dorus’. Op 22 juni 1968 werd het beeld onthuld aan de Mauritsstraat, waar het cabaret van Manders gevestigd was. Helaas hield het cabaret in 1970 al op te bestaan, waardoor het beeld in januari 1972 naar de oostzijde van het Schouwburgplein werd verplaatst. Daar moest het wijken in verband met herinrichting van het plein. Sindsdien staat hij op de Oude Binnenweg tegenover boekhandel v/h Van Gennep, die het beeld cadeau kregen ter ere van hun 20-jarige jubileum. Koos Speenhoff past mooi in het ensemble van bronzen beeldjes op en rond de Lijnbaan en Oude Binnenweg.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia en van www.bkor.nl/beelden/koos-speenhoff/

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *