Radio Hertogjansplace
Rotterdam enzo

Nederlandse webwinkel krijgt boete van een ton vanwege nepreviews

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een boete van 100.000 euro opgelegd aan de webwinkel TrendX vanwege het misleiden van consumenten. Op de website werd gebruikgemaakt van nepreviews.

Negatieve echte meningen van klanten over de producten werden juist verborgen door TrendX. Daarnaast was de onderneming volgens de ACM onduidelijk over de levertijd van artikelen.

ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh zegt dat de waakhond met deze boete een “helder signaal” wil afgeven. “Veel consumenten raadplegen reviews voordat zij online een aankoop doen. Zij gaan ervan uit dat de reviews echte ervaringen van consumenten weergeven. Daarom treden wij op tegen nepreviews. Consumenten moeten kunnen vertrouwen op de informatie die zij aantreffen.”

De ACM ontving begin 2020 veel klachten over TrendX en startte een onderzoek. Tijdens dat onderzoek stopte de eigenaar van de webwinkel met de website. Maar vervolgens ging hij op dezelfde voet verder met klooo.nl, laat de ACM weten. Die website is inmiddels ook uit de lucht.

Bij het bepalen van de hoogte van de boete heeft de toezichthouder naar eigen zeggen rekening gehouden met hoe TrendX er financieel voor staat.

Bron: NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *