Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Ingang van de nieuwe Scalabioscoop aan de Westblaak, 1957

Aanvankelijk werd de bioscoop in 1957 als bioscoop Scala geopend, als voortzetting van Scala aan de West-Kruiskade dat tijdens het bombardement op Rotterdam vernietigd werd. Na de oorlog werd de verdwenen bioscoop voortgezet als onderdeel van de noodbioscoop Lutusca (Lumière, Tuschinski, Scala) aan het Kruisplein, waarna op 1 oktober 1956 de eerste paal werd geslagen voor nieuwbouw op de Westblaak. Op 12 december 1957 werd het nieuwe Scala officieel geopend door burgemeester Gerard van Walsum, met als openingsfilm A King in New York van Charlie Chaplin. De bioscoop trok door de ligging te weinig publiek en sloot na zeven maanden, en werd verkocht aan de Westlandsche Hypotheekbank.

In 1960 kocht Herman Ilmer de bioscoopzaal om geschikt te maken voor de vertoning van films, veelal reisdocumentaires, in het zogenaamde Cinerama-breedbeeldformaat op een gebogen scherm met drie projectoren. Ilmer had de projectoren voor het eerst in 1958 ingezet op de Expo 58 in Brussel en kreeg de mogelijkheid dit Amerikaanse systeem in de Benelux te exploiteren.

Het gebouw is als onderdeel van een kantoorgebouw ontworpen door architect Bart Hoogstraten (1893-1956) en zijn medewerker G.E. Lette (1905-1988). De entree heeft aan weerszijden een wandmozaïek van Teunis van den Berg (1921-1969). Het gebouw is een gemeentelijk monument.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *