Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Auto’s van brood-, beschuit- en banketbakkerij ‘De Korenschoof’ aan de Zalmhaven noordzijde, 1922

Auto’s van brood-, beschuit- en banketbakkerij ‘De Korenschoof’ aan de Zalmhaven noordzijde, 1922-1925. De bakkerij bevond zich aan het Vasteland.

Het Vasteland is de naam die de kopers van erven op het einde van de westzijde van de Leuvehaven bij de Zoutkeet aan dit gebied gaven. Zij voerden in 1620 een proces met de stad. De kopers vonden zich benadeeld door de kosten die ze hadden moeten maken om hun erven te verhogen. De grond verzakte regelmatig, slechts een gedeelte in dit gebied lag op vaste bodem. Het gebied stond eerst bekend als Stadsplein; omstreeks 1720 komt de naam Vasteland in gebruik.

De oorspronkelijk Zalmhaven, ook wel ‘Salmgat’ geheten, was het meest zuidelijke deel van de Schiedamsevest buitendijks. In 1612, toen de stad werd uitgebreid langs de Schiedamsedijk en Leuve tot aan de Maas, had men eerst ook het plan nog meer westelijk te gaan. Er waren reeds erven uitgegeven aan een geprojecteerde Vissershaven, Elfthaven en Zalmhaven. Het plan werd niet uitgevoerd en de kopers moesten in 1620 schadeloos worden gesteld. Toch heette het eerdergenoemde gedeelte van de vest voortaan Salmgat, later Salmhaven.

Door de verplaatsing van de scheepstimmerwerven van de Blaak naar het Nieuwewerk moest deze haven of dit gat vergroot worden. Toen is de kom gegraven, die in 1693 Salmhaven of Nieuwe Buijsegat’ wordt genoemd. De oude Zalmhaven, die toegang gaf tot de nieuwe, werd voor de behoefte te smal en te ondiep. In 1702 is er een nieuwe doorvaart gemaakt door het Westerse Hoofd, uitkomende in de Leuvehaven. De oude toegang werd in 1782 gedempt. Als Balkengat bleef het oude Salmgat nog tot 1891 bestaan. Toen werden de slikken opgehoogd en op het daardoor verkregen terrein werd de Zalmstraat aangelegd. De haven en straat danken hun naam aan de zalmvisserij op de Maas. Van 1886 tot 1959 liep van de Zalmhaven naar het Nieuwland de Zalmhavensteeg. De haven is gedempt, de naam is op 28 januari 1997 ingetrokken door B&W.

De foto komt uit de fotocollectie van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Een gedachte over “Auto’s van brood-, beschuit- en banketbakkerij ‘De Korenschoof’ aan de Zalmhaven noordzijde, 1922

  • B.Timmermans (Geen familie)

    ik ben in het bezit gekomen (uit een erfenis ) van een gedenkboek 25jaar koningin Wilhelmina (1923) waarin een advertentie staat van bakkerij de korenschoof uit nieuwsgierigheid (verveling?) pluis ik de advertenties na wat er nog van bestaat uit de foto op jullie site begrijp ik dat deze bakker ,net als de uitgever Voorhoeve & Dietrich uit beeld zijn , maar toch leuk dat er nog een beeld is van deze voor die tijd grote bakkerij gezien het ” eigen” wagenpark

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *