Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Mensen op bankjes op de Coolsingel, 1976

Mensen op bankjes op de Coolsingel, 1976-1978. Rechts de Bijenkorf met de sculptuur van Naum Gabo, in de volksmond ‘het Ding’.

Officieel is het kunstwerk van Naum Gabo zonder titel. Het beeld dat in mei 1957 voor het nieuwe gebouw van De Bijenkorf werd opgericht, is een bijzondere creatie in staal. De bouwer was de Constructiewerkplaats en Machinefabriek Hollandia NV in Krimpen aan den IJssel. Het werk is onderdeel van de Top 100 Nederlandse monumenten 1940-1958.

Het kunstwerk is 26,2 meter hoog en de maximale breedtematen zijn 4,8 meter en 5,2 meter. Het werk bestaat uit vier stalen hoofdribben en vier stalen binnenribben, alle met vierkante doorsnede, die een kleinere “inner image” omsluiten.

In 1960 vloog het kunstwerk in brand bij werkzaamheden om roest te voorkomen, waarbij grote schade aan de gevel van de Bijenkorf ontstond. Het duurde anderhalf jaar voordat de schade was hersteld.

Na langdurig gesteggel over wie voor de kosten zou opdraaien, is het beeld in 2017-2018 gerestaureerd. De kosten bedroegen zo’n 700.000 euro en zijn door de eigenaar van het beeld, Bouwfonds, betaald.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *