Radio Hertogjansplace
Rotterdam enzo

Op zoek naar een alternatief voor Twitter? Zo ziet Mastodon eruit

Sinds Elon Musk de baas is geworden van Twitter, zoeken veel Twitteraars naar een alternatief. Vooral Mastodon is populair. Hoe ziet het eruit? En kan het écht een alternatief zijn voor Twitter?

Sinds Musk Twitter heeft overgenomen, is Mastodon een veelbesproken onderwerp op Twitter. Het zijn vooral mensen die Twitter zeggen te verlaten, of in elk geval zeggen ook actief te zijn op Mastodon. Dat platform lijkt hét aangewezen Twitter-alternatief, omdat het in de basis al erg op de dienst lijkt.

Net als op Twitter toont Mastodon een praktisch oneindige stroom berichten van mensen die je volgt. Die verschijnen op chronologische volgorde boven elkaar. Ook kun je berichten delen en als favoriet aanmerken.

Maar er zijn ook belangrijke verschillen met Twitter. Mastodon is de overkoepelende dienst die afzonderlijke servers met elkaar verbindt. Als je begint met Mastodon, kies je zelf bij welke server je je aansluit. Dit is je startpunt, vervolgens kun je ook gewoon berichten zien van mensen die lid zijn van andere servers.

Iedereen bepaalt regels van server zelf

Toch is het kiezen van een server niet helemaal onbelangrijk. Het staat iedereen vrij een server op te richten en daarvoor zijn eigen regels op te stellen. In 2019 kwam Mastodon in het nieuws toen het extreemrechtse netwerk Gab een eigen Mastodon-server in het leven riep.

Mensen die lid zijn van een server waarop extreemrechtse berichten niet welkom zijn, zien die berichten als het goed is niet dankzij moderatoren van hun eigen server. Maar hoe professioneel de controle op Mastodon is, is onduidelijk. Overigens heeft Twitter zich ook aan de wet te houden. Aanzetten tot geweld en racisme is daarom ook niet welkom onder Musk.

Mastodon is als platform zelf niet verantwoordelijk voor de inhoud van verschillende servers. Dat betekent dat er meer ruimte is voor allerlei soorten berichten. Met goede moderatie worden bepaalde stromingen wel buitengesloten. Via de officiële Mastodon-pagina wordt alleen doorverwezen naar servers waarop racisme, seksisme en transfobie niet welkom zijn.

Tienduizenden nieuwe gebruikers

Mastodon bestaat al sinds 2016, maar wist nooit zoveel bezoekers te trekken als Twitter en Facebook. Sinds Musk Twitter overnam, weten meer mensen het netwerk te vinden. Maandelijks trekt Mastodon inmiddels ruim een miljoen gebruikers.

Mastodon-oprichter Eugen Rochko zei eerder al dat de toename van het aantal gebruikers zwaar was. “Het is fijn om te zien dat je werk eindelijk serieus genomen wordt door het algemene publiek. Maar de werkdagen van twaalf tot veertien uur om alles in goede banen te leiden waren allesbehalve prettig.”

Bron: NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *