Radio Hertogjansplace
Rotterdam enzo

Braziliaanse voetballegende Pelé op 82-jarige leeftijd overleden

Pelé is donderdag op 82-jarige leeftijd overleden. De Braziliaanse voetballegende kampte al lange tijd met gezondheidsproblemen.

“Alles wat we zijn, hebben we aan jou te danken. We houden oneindig veel van je. Rust zacht”, schrijft Pelés dochter Kely Nascimento op Instagram.

Edson Arantes do Nascimento, zoals Pelé voluit heette, werd al sinds vorig jaar behandeld aan darmkanker. In september 2021 werd een tumor uit zijn dikke darm verwijderd. Een jaar later moest de oud-voetballer toch weer naar het ziekenhuis, omdat zijn darmkanker was verergerd.

Daarna kwam Pelé het ziekenhuis niet meer uit. Volgens Braziliaanse media had hij uitzaaiingen in zijn lichaam en kreeg hij palliatieve zorg, maar dat heeft zijn familie altijd ontkend. Tijdens het WK in Qatar stak de Braziliaanse ploeg de voetballegende een hart onder de riem met een spandoek.

Pelé geldt als een van de grootste voetballers aller tijden. De Braziliaan is de enige speler die drie keer de wereldtitel won: in 1958, 1962 en 1970. In 1958 was Pelé op zeventienjarige leeftijd maar liefst zes keer trefzeker op het WK in Zweden, het podium waarop hij voor het internationale publiek zijn doorbraak beleefde.

Beeld uit video: Met het overlijden van Pelé verliezen we een van de beste voetballers ooit

Pelé maakte meer dan duizend goals

In clubverband kwam Pelé voornamelijk uit voor Santos, in een tijd waarin transfers veel minder vaak voorkwamen dan nu. De aanvaller bleef de Braziliaanse club tot 1975 trouw, waarna hij nog twee jaar uitkwam voor het Amerikaanse New York Cosmos.

Volgens cijfers van de FIFA maakte Pelé maar liefst 1.281 goals in 1.363 duels. Oefenwedstrijden van zijn clubs zijn hierbij inbegrepen. 77 doelpunten maakte hij in het shirt van de Braziliaanse nationale ploeg, nog altijd een record.

De laatste jaren kampte Pelé voornamelijk met gezondheidsproblemen. Hij verscheen nauwelijks meer in het openbaar. In 2016 zou hij bij de opening van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro de olympische vlam ontsteken, maar toen moest hij wegens fysieke ongemakken op het laatste moment afzeggen. Daarna ging het van kwaad tot erger.

Op het officiële Instagram-account van Pelé staat: “Inspiratie en liefde typeerden het avontuur van Koning Pelé, die vandaag vredig is ingeslapen. Hij betoverde de wereld met zijn genialiteit in de sport, stopte een oorlog, zette zich wereldwijd maatschappelijk in en gaf datgene waarvan hij dacht dat het de oplossing voor alle problemen was: liefde. Hij laat zijn boodschap achter voor toekomstige generaties. Voor altijd liefde, liefde en liefde.”

Bron: NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *