Radio Hertogjansplace
Rotterdam van toenWitte Dorp

De Fregatstraat gezien vanaf de Aakstraat in het Witte Dorp, 1923

De Fregatstraat gezien vanaf de Aakstraat in het Witte Dorp, 1923-1927. Rechts het hoekhuis nummer 24, links nummer 23.

Het Witte Dorp is een klein wijkje in het westen van Rotterdam, ingeklemd in een driehoek tussen de Tjalklaan en de Schiedamseweg, die bij elkaar komen op het Marconiplein, en de wijk Oud-Mathenesse. De Schiedamseweg is een dijk en ook de Tjalklaan ligt aanzienlijk hoger. Het Witte Dorp is een relatief rustig wijkje. De huizen behoorden tot de categorie sociale huur, maar tegenwoordig worden vrijkomende woningen ook als koopwoningen aangeboden. Toch is dit op het eerste gezicht niet bijzonder opvallende wijkje wereldwijd bekend en wel bij architecten en stedenbouwkundigen. De reden is de ontstaansgeschiedenis en het bijzondere ontwerp.

Tot de jaren twintig van de twintigste eeuw lag er tussen Rotterdam en Schiedam een polder. Het eerste stukje werd in 1922 bebouwd. Architect J.J.P. Oud, die zichzelf bewezen had in zijn werk voor de wijk Spangen, ontwierp een soort nooddorp, bedoeld om achterstandsgezinnen een gezonde leefomgeving te bieden. Een vergelijkbaar project was de Kiefhoek in Rotterdam-Zuid. In een symmetrisch stratenplan kwamen kleine, witte arbeiderswoninkjes. Het geheel kreeg al snel de naam het Witte Dorp.

Het Witte Dorp was bedoeld als een tijdelijke voorziening, maar de wijk bleef staan. Toen de gemeente rond 1985 aankondigde dat de inmiddels sterk verouderde huisjes alsnog gesloopt zouden worden, ontstond er een storm van protest. De bewoners hechtten sterk aan het aparte, dorpse karakter van de wijk. Aangezien de woningen al omstreeks de oorlogsjaren hun uiterste houdbaarheidsdatum gepasseerd waren, was de sloop uiteindelijk niet meer tegen te houden. Wel werd er grotendeels tegemoetgekomen aan de protesten door het stratenplan intact te laten en wederom kleine, betaalbare, witte huisjes neer te zetten. Het ontwerp van de huidige bebouwing is van architect Paul de Ley.

De fotograaf is Evert Marinus van Ojen en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *