Radio Hertogjansplace
Rotterdam enzo

Facebook en Instagram krijgen miljoenenboete voor schenden privacy gebruikers

Meta heeft woensdag twee boetes van in totaal 390 miljoen euro gekregen. Het bedrijf heeft de privacy van Facebook- en Instagram-gebruikers geschonden, verklaart de Ierse data-autoriteit DPC.

Volgens de DPC was voor gebruikers niet duidelijk wat er precies met hun data gebeurde. Dat is in strijd met de Europese privacyregels, oordeelde de toezichthouder. Facebook krijgt daarom een boete van 210 miljoen euro. Instagram moet 180 miljoen euro betalen.

De zaak kwam aan het rollen nadat in 2018 twee klachten waren ingediend tegen moederbedrijf Meta. Daarin stond dat gebruikers werden gedwongen om de nieuwe voorwaarden van Facebook en Instagram te accepteren. Deden ze dat niet, dan konden ze geen gebruik meer maken van de platforms.

De klagers kregen geen gelijk van de DPC, maar de waakhond oordeelde wel dat Facebook en Instagram niet duidelijk genoeg zijn over wat ze doen met de gegevens van gebruikers. Meta krijgt drie maanden de tijd om dat beleid aan te passen. Een derde zaak over WhatsApp loopt nog.

DPC is de belangrijkste privacyautoriteit die toezicht houdt op Facebook en veel andere Amerikaanse techreuzen die hun Europese basis in Ierland hebben, zoals Apple en Google.

Bron: NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *