KralingenRotterdam van toen

Een echtpaar op de Langekade gezien richting Kralingse Plaslaan, 1910

De Langekade dankt haar naar aan haar lengte. Zie ook Kortekade.

De Kralingse Plas is ontstaan door de winning van veengrond ten behoeve van turf. Hij maakte deel uit van een reeks van 15 veenplassen die zich ten noorden van de ‘s-Gravenweg uitstrekten vanaf de Rotte tot aan Nieuwerkerk aan den IJssel. Tussen 1865 en 1876 werden deze plassen drooggelegd voor de creatie van de Prins Alexanderpolder. De toenmalige Noordplas werd als enige gespaard. De Noordplas was namelijk de diepste van de 15 plassen, en tevens bevonden zich enkele fabrieken en woonhuizen aan de plas. Hierdoor was het te duur om deze plas droog te leggen. Vanaf 1895 heet de voormalige Noord- of Boschplas de Kralingse Plas.

De fotograaf is Henri Berssenbrugge en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *