Radio Hertogjansplace
Rotterdam enzo

Eerste satellietlancering in West-Europa mogelijk vanuit Nederland te zien

Een raket wordt meestal gelanceerd vanaf een bekende lanceerbasis, zoals die in Cape Canaveral, Bajkonoer of Kourou. Maar maandag is West-Europa voor het eerst aan de beurt. Ten zuiden van Ierland, boven de Atlantische Oceaan worden satellieten gelanceerd. De gloed daarvan is mogelijk ook vanuit Nederland te zien. Als je naar het zuidwesten kijkt, kun je er misschien een glimp van opvangen.

De missie wordt uitgevoerd door Virgin Orbit, een ruimtevaartbedrijf van zakenman Richard Branson. Met het bedrijf Virgin Galactic probeert hij toeristische ruimtevluchten te verkopen.

Tijdens zo’n vlucht zitten de astronauten in een ruimtevaartuig dat onder een vliegtuig hangt. Ze stijgen samen op en in de lucht laat het vliegtuig het ruimtevaartuig vallen. Daarna gaan de raketmotoren aan en begint de lancering.

Zo moet de lancering van satellieten maandag ook gaan. Een Boeing 747 met de naam Cosmic Girl moet rond 23.16 uur (Nederlandse tijd) in het zuidwesten van Engeland opstijgen. Boven de Atlantische Oceaan moet het toestel de raket LauncherOne loslaten. Dat gebeurt mogelijk rond middernacht.

De raket gaat daarna naar het zuiden, richting Spanje en Portugal. In de LauncherOne zitten negen satellieten van zeven klanten. Ze moeten in een baan rond de aarde worden gebracht.

Inwoners van Zeeland zouden de lancering als eersten moeten kunnen zien. Ongeveer vijf minuten na het begin van de missie moet de raket daar boven de horizon uit komen. In de minuten erna zou de rest van het land het ook kunnen zien, zolang de wolken en hoge gebouwen het zicht niet belemmeren.

Die missie heet Start Me Up, naar een nummer van The Rolling Stones. Die band heeft in het verleden albums uitgebracht bij Virgin Records, de platenmaatschappij die Branson heeft opgericht.

Bron: NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *