Radio Hertogjansplace
OverschieRotterdam van toen

Rijksweg 13 bij Overschie, 1962

De Rijksweg 13, beter bekend als A13 is een autosnelweg in Nederland. De snelweg vormt een noord-zuidroute tussen Den Haag en Rotterdam en is een cruciale verbinding in de Randstad en een van de twee verbindingen tussen de agglomeraties Den Haag en Rotterdam. De A13 is 14 kilometer lang.

De A13 behoort tot de oudste snelwegen van Nederland. Reeds in 1933 opende een 2×2 deel zonder middenberm tussen Delft en Overschie. Dit wordt soms wel eens beschouwd als de eerste snelweg van Nederland, maar dat was deze weg feitelijk nog niet. Immers, fysiek gescheiden rijbanen vormen een elementair onderdeel binnen het principe van een autosnelweg. De A12 tussen Nootdorp en Voorburg, geopend in 1937, had deze eigenschap wel en krijgt dus de titel van eerste autosnelweg in Nederland. In 1938 opende een verlenging van de A13 tussen Delft en Nootdorp, met 2×2 rijstroken en middenberm.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van wegenwiki.nl

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *