Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Een scheepsbrug bestemd voor het Rotterdams Jongenskoor op het Stationsplein, 1985

Een scheepsbrug bestemd voor het Rotterdams Jongenskoor op het Stationsplein met op de voorgrond leerlingen van de vakopleiding van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij, 14 juni 1982.

Stadsmonument “De Scheepsbrug” is een dekhuis met brug en brugvleugels van de Esso Port Jerome, een olietanker die kort voor de oorlog in Frankrijk op stapel werd gezet, maar pas in 1947 werd afgebouwd om hem uit handen van de Duitsers te houden en uiteindelijk bij Frank Rijsdijk’s Industriële Ondernemingen in Hendrik-Ido-Ambacht werd gesloopt. Het brugdekhuis bestaat uit drie verdiepingen, de vroegere commandobrug, een tussenverdieping en een vrij hoge verdieping op de begane grond.

De scheepsbrug werd van de sloperij gered om er een eigen oefen- en concertruimte van te maken voor het Rotterdams Jongenskoor en werd als geschenk van Esso geplaatst met o.a. hulp van Rijn-Schelde-Verolme op het middenplein van het Weena, daar waar noodbioscoop Lutusca had gestaan, het Stationsplein van Station Rotterdam Centraal. Het fungeerde als het eerste maritieme herkenningspunt voor reizigers in Rotterdam. Het werd op 15 oktober 1982 geopend. Mogelijk gemaakt door de steun van meer dan vijftig bedrijven en firma’s uit het Rotterdamse, maar ook van daarbuiten, door het gratis leveren van materialen of uitvoeren van werkzaamheden. De gemeente en het Rotterdamse bedrijfsleven hebben destijds in totaal 1,3 miljoen gulden bijgedragen aan de plaatsing en inrichting van De Scheepsbrug.

De foto komt uit de collectie Rotterdamsche Droogdok Maatschappij en bevindt zich in het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *