Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Bioscoop Calypso en de Pauluskerk aan de Mauritsweg, 1969

Calypso is een voormalige bioscoop aan de Mauritsweg 5 in Rotterdam. De bioscoop werd geopend op 26 maart 1969 en was in exploitatie door P. Meerburg. Er waren 3 zalen van met respectievelijk 463, 313 en 81 plaatsen. Rond 1993 werd het een ‘riksbioscoop’ en in 1997 werd de bioscoopexploitatie stopgezet. Het pand is afgebroken en sinds 2013 staat er een woontoren, genoemd naar de voormalige bioscoop.

De Pauluskerk is een kerkgebouw aan de Mauritsweg in het centrum van Rotterdam. De eerste Pauluskerk daar werd in 1960 in gebruik genomen door de hervormde gemeente Rotterdam (thans onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland) en werd in 2007 gesloopt. Op dezelfde plaats hervatte men in 2013 de kerkelijke activiteiten in een nieuw futuristisch ogend bouwwerk, een ontwerp van de Engelse architect Will Alsop.

Het bijbelse motto van de kerk is ontleend aan de brief van Paulus aan de Romeinen: Overwin het Kwade, door het Goede. De kerk werd vooral bekend vanwege de opvang van mensen van de onderkant van de samenleving, waaronder drugsverslaafden, dak-en thuislozen en vluchtelingen, waar vanaf 1980 – onder leiding van dominee Hans Visser en zijn opvolger Dick CouvĂ©e – de kerk meer en meer een centrum voor werd.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *