Rotterdam van toenZuidplein

Ikazia Ziekenhuis bij het Zuidplein, 1967

Verpleegsters in opleiding staan voor het Ikazia Ziekenhuis bij het Zuidplein, november 1967. Links op de achtergrond de Groote Schouwburg en de Zuidpleinflat.

Het Ikazia Ziekenhuis is sinds 1968 een ziekenhuis in het Rotterdamse stadsdeel Charlois. Het ziekenhuis staat aan de Montessoriweg, bij winkelcentrum Zuidplein en Rotterdam Ahoy. Er werken anno 2022 circa 2500 mensen, waaronder 76 vrijgevestigde medisch specialisten.

De naam Ikazia is een afkorting van InterKerkelijke Actie Ziekenhuis in Aanbouw, een stichting die in de jaren zestig lang geijverd heeft voor de bouw van het ziekenhuis.

Het eerste gebouw van Theater Zuidplein is gebouwd in de periode 1946-1954 naar een ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn. Het gebouw werd aanvankelijk ‘Groote Schouwburg’ genoemd als hommage aan verdwenen schouwburg van Rotterdam. In 1978 kreeg het theater een grote verbouwing en kreeg het zijn huidige naam “Theater Zuidplein”. In de jaren 1990 kreeg het theater de opdracht van de gemeente om zich toegankelijker te maken voor de ‘nieuwe Rotterdammer’. In 2020 Is dit gebouw gesloopt om plaats te maken voor een nieuw ontwerp.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *