Radio Hertogjansplace
IJsselmondeRotterdam van toen

Het wijkgebouw de Klimmende Bever aan de Herenwaard, 1974

Uit het Vrije Volk van 4 maart 1973:
ROTTERDAM — Dierkundig gesproken heeft burgemeester Thomassen een beetje moeite met “De Klimmende Bever”, de naam van het splinternieuwe wijkgebouw in IJsselmonde. „Een bever klimt toch niet”, zo vroeg hij zich af in zijn openingstoespraak. „Een bever knaagt. U ziet dat IJsselmonde zijn gemeentewapen indertijd helemaal verkeerd heeft gekozen. Maar goed dat IJsselmonde als zelfstandige gemeente is “opgeheven.”

Bulderende hilariteit bij de honderden genodigden. die zaterdagochtend naar het wijkgebouw waren gekomen om de officiële opening mee te maken. De Klimmende Bever draait nu al drie maanden lang op volle toeren, maar zo’n plechtige opening compleet met burgemeester, burgemeestersvrouw en een wethouder (Van der Ploeg) plus echtgenote ontbrak nog. De vergelijking met een echte bever doortrekkend, zei burgemeester Thomassen „dat deze Klimmende Bever niet zoveel mensen onder zijn vijanden moge tellen als de in het wild levende bevers. En onder vijanden versta ik degenen die hun vernielzucht op dit gebouw willen botvieren, iets waarvan wij jammer genoeg in Rotterdam veel last hebben.” De wethouder Van der Ploeg („ik. hoop dat wij geleidelijk heel Rotterdam kunnen overtrekken met een net van sociaal-culturele supermarkten zoals de “Bever”) kwamen verscheidene andere sprekers vergezeld van de traditionele enveloppe met inhoud aan het woord. En tot slot gingen de genodigden „een lekker feessie bouwen in het nieuwe wijkgebouw”. zoals cabaretier annex gemeentelijk voorlichter Jan van Bergen Henegouwen in zijn conference zong. Dat wil zeggen, er kwamen drankjes en iedereen kreeg gelegenheid ‘t gebouw te bekijken, waar allerlei organisaties zoals de padvinderij, het Rode Kruis en de wijkraad stands hadden ingericht.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 4 maart 1973.

Met medwerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *