Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De Coolsingel richting het Hofplein, 1975. Op de achtergrond het Shellgebouw in aanbouw

De Hofpoort is een 95 meter hoog kantoorcomplex aan het Hofplein in de Nederlandse stad Rotterdam. Het werd gebouwd voor de Shell naast een eerder gebouw voor die maatschappij en stond daarom eerst bekend als Shellgebouw II. Na het vertrek van Shell uit beide gebouwen in de jaren negentig stond het gebouw lange tijd leeg. In 2015-2016 werd het gerenoveerd en omgedoopt tot Hofpoort naar de in de Tweede Wereldoorlog verloren gegane Hofpoort, een van de tien stadspoorten in het 16e-eeuwse Rotterdam.

Het Hofplein werd aangelegd op de plaats van de vroegere Hofpoort en lag oorspronkelijk iets meer naar het noordoosten. Na het Bombardement op Rotterdam in 1940 is het plein echter op een nieuwe plaats aangelegd, om beter aan te sluiten bij het stratenpatroon. Hierdoor is station Rotterdam Hofplein verder van het plein komen te liggen. Aan het Hofplein stond tot 1939 de Delftsche Poort.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *