Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De Kruiskade met op de achtergrond bioscoop ‘Corso’, mei 1965. Op de achtergrond de stadhuistoren

De Kruiskade komt al in 1506 onder deze naam voor. Het was toen nog maar een voetpad. Dit pad werd in de eerste helft van de 19de eeuw door de Rotterdamsche Werkvereeniging verbreed en tot een schelpweg gemaakt. In 1853 werd de weg door de stad overgenomen en bestraat. In 1401 werd ze de ‘Ka tot Rotterdam in Cool’ genoemd. De oudste kaart waarop de Kruiskade voorkomt dateert uit 1540.

Na het Luxor theater en de Thalia werd het Corso Theater het 3e bioscooptheater welke zich op de Kruiskade vestigde. Deze combinatie van 3 top bioscopen, die op loopafstand van elkaar lagen, leverde de bijnaam van “gouden driehoek” op. In februari 1961 kon het Rotterdamse publiek het nieuwe Corso theater bewonderen. Gedurende de begin jaren kende het theater twee ingangen: de hoofdingang was aan het Stadhuisplein en een tweede ingang was op de Kruiskade. Lang heeft die situatie niet geduurd. In de praktijk bleek dat de meeste bezoekers een kaartje kochten op de Kruiskade. De hoofdingang werd dus al snel verplaatst en de Stadhuisplein ingang werd afgesloten.

Het theater bood op een comfortabele wijze plaats aan ruim 800 bezoekers. Zelfs op de eerste rij was het nog goed uit te houden en trad er geen spontane nekkramp op. Het doek was precies groot genoeg en je hoefde niet met je hoofd van links naar rechts te draaien om alles te kunnen zien. De zaal had een warme uitstraling.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van bioscoopgeschiedenis.com.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *