Radio Hertogjansplace
HillegersbergRotterdam van toen

De Bergweg in de richting van de Straatweg, beter bekend als het Muizengaatje, 1986

Het Muizengaatje is de plaats waar de Bergweg onder de treinbaan door gaat, op de grens van de Rotterdamse stadsdelen Rotterdam-Noord en Hillegersberg-Schiebroek. De naam heeft geen officiële status. Oorspronkelijk reed het auto- en tramverkeer – sedert 1927 elektrisch – over hetzelfde traject onder de treinviaduct door waardoor de ter plaatse lager hangende bovenleiding van de tram maandelijks gerepareerd diende te worden omdat een wegvoertuig de draden beschadigd had.

In oktober 2013 is het spoorviaduct aan beide zijden beschilderd: aan de Hillegersbergse zijde groen met in wit de tekst “Uiteindelijk kom ik uit het Oude Noorden, dat moet je nooit vergeten. Coen Moulijn”, refererend aan de beroemde linksbuiten van Feyenoord die uit het Oude Noorden kwam dat je van die kant binnenrijdt, en aan de Noorderkanaalzijde blauw met in de witte tekst “Hillegonda, Hillegersberg” en “Zij zocht een plaats voor ‘t souvenir van haar dierbare grond en ‘t lieve meisje stichtte hier de berg van Hillegond”, regels uit het Hillegondalied. Hillegonda is de hoofdpersoon uit de legende die verhaalt van de reuzin die uit haar schort zand stortte ter plaatse van de oude dorpskern van Hillegersberg, waar nu nog de Hillegondakerk en de restanten van het kasteel Huis ten Berghe zijn.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *