Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Aannemer J.P. van Eesteren start met de bouw van de Euromast, najaar 1958

In 1957 maakt architect Jaap Bakema, die verantwoordelijk is voor de bouwkundige vormgeving van de Floriade, een eerste ontwerp: een constructie van vier kolommen met op verschillende hoogten een cabine. Dit ontwerp wordt echter niet uitgevoerd. Wel dat van Bakema’s collega Huig Maaskant. Zijn toren heeft slechts één uitkijkpunt, het kraaiennest, op 100 meter boven de grond. Op die hoogte is het nog mogelijk om de mensen en het verkeer op straat goed te onderscheiden.

Aangezien de gemeenteraad financieel niet wil bijdragen, brengen bedrijven en particulieren de benodigde 2,8 miljoen gulden bij elkaar. De gemeente stelt wel de grond bij de Parkhaven beschikbaar. Op 10 december 1958 slaat burgemeester Gerard van Walsum de eerste paal, waarop aannemer J.P. van Eesteren met de klus begint.

De betonnen schacht wordt ter plekke gebouwd op een funderingsplaat met een draagkracht van 3,8 miljoen kilo. Het kraaiennest, dat elders is gemaakt, wordt aan de voet van de mast gemonteerd en vervolgens in vijf dagen omhoog gehesen. Daarna wordt de ‘brug’ op 30 meter hoogte bevestigd. Als laatste volgt de ingangspartij. De totale bouwtijd bedraagt 14 maanden.

De foto komt uit het archief van J.P. van Eesteren en de informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *