Radio Hertogjansplace
BlijdorpRotterdam van toen

Publiek kijkt toe bij een bevrijdingsoptocht door de Stadhoudersweg, 1955

Uit het Rotterdamsch Parool van 6 mei 1955:

Feestelijke optochten van bont versierde auto’s, verklede kinderen, jeugdverenigingen en muziekcorpsen trokken gisteren allerwege door de verschillende wijken van onze stad. Niet minder dan drie wijken hadden een eigen allegorische- of een Bevrijdingsoptocht in hun programma opgenomen en allen hebben zij eer van hun werk. Natuurlijk vormden oorlog en bevrijding het onderwerp van menige praalwagen maar ook sprookjes bleken een dankbaar object te zijn. Aan belangstelling heeft het gelukkig nergens ontbroken. Overal waar naderend tromgeroffel de buurtbewoners waarschuwde dat „er wat te doen was”, zocht men haastig een plaatsje op de stoeprand om toch vooral niets van het schouwspel te missen. In het Westen waren het de gezamenlijke clubhuizen, die ongeveer duizend kinderen op de been brachten. Als circus-artisten, sprookjesfiguren en wat niet al hadden ze hun fantasie de vrije loop gelaten om zo mooi mogelijk voor de dag te komen. Een rijdende gaarkeuken herinnerde aan donkere dagen en een bakkerswagen met Zweedse vlaggen aan de bevrijding. Dat laatste deden trouwens ook de Parool-kaakjes, die gretig aftrek vonden bij de toeschouwers. IJsselmonde bracht een grote allegorische optocht op de weg. Een lange stoet van personenauto’s, vrachtauto’s van bedrijven en verenigingen trok door de straten van het dorp en een gedeelte van Rotterdam Zuid.

De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Rotterdamsch Parool van 6 mei 1955.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *