Radio Hertogjansplace
BlijdorpRotterdam van toen

Een groep kinderen zit op een hek op de Noorderhavenkade,1955.

Een groep kinderen zit op een hek op de Noorderhavenkade, 6 april 1955. Ze eten air-droppingskaakjes die door het Rotterdamsch Parool zijn uitgedeeld om voor te proeven. De kaakjes werden rond Bevrijdingsdag aan de Rotterdamse jeugd uitgedeeld.

Uit het Rotterdamsch Parool van 7 april 1955:
Bijna honderdduizend Rotterdamse schoolkinderen zullen op een van de eerste dagen van de maand mei, juist voor de tiende Bevrijdingsdag wordt gevierd, knabbelen op precies zo’n harde kaak als wij in mei 1945 bij de Bevryding dank zij de zorgen van de bondgenoten te eten kregen. Het Rotterdamsch Parool is er met medewerking van diezelfde bondgenoten in geslaagd de Rotterdamse jeugd deze verrassing te bereiden. Met toestemming en instemming van de wethouder van onderwijs van de gemeente Rotterdam, de heer A. J. van der Vlerk, zullen de beroemde kaakjes begin Mei worden uitgereikt. Een distributieregeling (het gaat om bijna honderdduizend kinderen!) is reeds in voorbereiding.

ledereen zal zich nog wel de Bevrijding herinneren, iedereen weet nog wel iets van air-droppings en van welgevulde schepen, de eerste die de Rotterdam.se haven na de oorlog binnenvoeren. Het staat nog menigeen bij hoe de kaakjes werden uitgedeeld: op de scholen, bij de bedrijven en ook in de straten. Onuitputtelijk leek de voorraad kaakjes, kolossaal was het aantal blinkende blikken; sindsdien staat dat soort verpakking bekend als: kaakjesblikken. Het leek de directie van Het Rotterdamsch Parool een aardig idee om thans, nu voor de tiende maal de Bevrijdingsdag wordt gevierd, de jeugd deze zelfde kaakjes te laten eten, de kaakjes die eigenlijk bestemd waren voor Britse soldaten inde frontlijn: service-biscuits. Op deze manier zal men dan bij de schooljeugd de dagen van onderdrukking en bevrijding in de herinnering kunnen brengen.

De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Rotterdamsch Parool van 7 april 1955

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *