Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Bioscoop Cinerama aan de Westblaak in 1960

De naam Cinerama komt van de gelijknamige projectietechniek waarbij er drie projectoren tegelijkertijd 35mm film projecteren op een gebogen scherm waardoor er een soort panoramaeffect ontstaat en het lijkt alsof je midden in de film zit.
Toen het Cinerama Theater in 1960 haar deuren opende, was het de eerste cinerama-bioscoop in Nederland. De eerste film die vertoond werd was “This is Cinerama”. Om de kosten van het systeem te dekken werd gemikt op bioscoopbezoekers uit de gehele Randstad en het organiseren van dagtochten naar de bioscoop.
De binnenkant van het filmtheater is niet meer in originele staat. Hoe het vroeger bestond uit een grote zaal zijn er nu maar liefst 7 zalen. De voorgevel is monumentaal, en ziet er dus nog precies zo uit als vroeger. De muur werd ontworpen door wandschilder Teunis van den Berg.
De posterbakken zijn nog hetzelfde, maar de kassa is een paar meter naar achter verplaatst. Het litteken van de originele kassa is nog te zien in de grond, waar nu de donkere tegels liggen.
Cinerama is een plek waar iedereen zichzelf kan zijn, ook het personeel. Dus vandaag de dag niet meer strak in pak maar in de kleding waar zij zich fijn in voelen.
De foto uit 1960 komt uit het archief van Cinerama en de foto uit 2023 is gemaakt door Nick Ponsioen. De informatie komt eveneens van Cinerama.
Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *