Radio Hertogjansplace
Rotterdam enzoRotterdam van toen

Na de bevrijding hangt een Rotterdamse schutting vol met posters, 1945

Na de bevrijding hangt een Rotterdamse schutting vol met posters, 1945. Linksonder de propagandaposter ‘Indië moet vrij!’ van Pat Keely, waarop een Japanse octopus zijn tentakels over Nederlands-Indië uitspreidt.

Omdat de Duitsers in Rotterdam zich nog steeds niet officieel hebben overgegeven, heerst er in de dagen na 4 mei in de stad naast euforie ook chaos en verwarring. De Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS) zijn al vanaf 5 mei actief in de stad en raken hier en daar in gevecht verwikkeld met Duitse troepen. De Duitsers willen zich alleen officieel overgeven aan de geallieerden, en verzoeken op 6 mei de Binnenlandse Strijdkrachten om rust en orde te handhaven in Rotterdam-Zuid. Ook dan komt het daar nog tot een schietpartij tussen het gewapend verzet en de Kriegsmarine. Op 7 mei heeft de Duitse commandant nog steeds niet gecapituleerd, maar commandanten van de Binnenlandse Strijdkrachten nemen hun intrek in het stadhuis. De burgemeester en wethouders van de NSB en enkele andere foute kopstukken worden gearresteerd.

De geallieerden zijn van plan om op 7 mei naar het westen op te rukken, maar moeten dat plan een dag uitstellen. Wel brengt prins Bernhard die dag per jeep een bliksembezoek aan enkele steden, waaronder Rotterdam. Op 8 mei doet de bevrijder eindelijk zijn intocht in Rotterdam. De Duitse capitulatie is dan echt een feit en de aftocht van de Duitse troepen begint onmiddellijk. Het binnentrekken van de Canadezen leidt tot uitzinnige vreugde. Er wordt met zakdoeken en vlaggen gezwaaid en met bloemen en serpentines gegooid. Vooral de jeugd beklimt de tanks en vrachtwagens die onder luid gejuich door de straten rijden. Op het Stadhuis verschijnt burgemeester Oud met Major General Harry Foster, commandant van de 1st Canadian Infantry Division op het balkon, en ook nu ziet het weer zwart van de mensen op de Coolsingel. De meeste Canadezen slaan die dag hun kamp op langs de Heemraadssingel.

De fotograaf is Bob van Rhijn en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van https://www.brandgrens.nl/bevrijding 

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *