Radio Hertogjansplace
Oude NoordenRotterdam van toen

De Noorderbrug met op de achtergrond de Heinekenbrouwerij, 1974

In 1860 werd ter hoogte van het latere Noordplein een hoge houten brug over de Rotte gemaakt, die de naam Rottebrug ontving. Deze werd in 1895 vervangen door een ijzeren ophaalbrug, die Noorderbrug werd genoemd omdat ze toegang gaf tot het Noordplein. In 1909 kwam hiervoor een vaste stenen brug in de plaats. De ophaalbrug werd verplaatst en kwam iets noordelijker over de Rotte te liggen ter hoogte van de Crooswijksestraat en de (Nieuwe) Zaagmolenstraat. Hier deed de Zaagmolenbrug, zoals ze sindsdien genoemd werd, dienst tot 1956.

In 1873 sloten Gerard Heineken en de eigenaar van de Rotterdamse brouwerij d’Oranjeboom Willem Baartz een verbond en richtten Heineken’s Bierbrouwerij Maatschappij op. In 1874 namen ze hun nieuwe brouwerij in Rotterdam aan de Crooswijksesingel in gebruik. Deze locatie ging leveren aan het zuiden van het land en zorgen voor de export. Het was een van de meest hoogstaande brouwerijen van zijn tijd. In 1883 werd de brouwerij voorzien van koelsystemen. In de periode 1923-1926 werd de brouwerij vrijwel geheel herbouwd naar ontwerp van de architect Willem Kromhout. Bij de inwijding van de “Bierkathedraal” was het Z.K.H. Prins Hendrik die het eerste brouwsel stortte.

De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *