Radio Hertogjansplace
OverschieRotterdam van toen

Gisteren was het precies 83 jaar geleden dat de Duitsers het centrum van Rotterdam bombardeerden

Gisteren was het precies 83 jaar geleden dat de Duitsers het centrum van Rotterdam bombardeerden. Op de foto zie je rookwolken van de brand na het bombardement gezien vanuit Overschie. Op de achtergrond de geopende Blijdorpsebrug (links) de Sint-Willibrorduskerk aan de Beukelsdijk en de bedrijfsgebouwen van houthandel Van Stolk (rechts). Opdat we nooit vergeten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Rotterdam door de geallieerden en de Duitsers meer dan 100 keer gebombardeerd. Het bekendste bombardement is het bombardement van 14 mei 1940. Dit bombardement eiste naar schatting 650 tot 900 levens. In totaal werd een oppervlakte van 258 hectare verwoest, waarvan 158 hectare aan bebouwd gebied en 100 hectare aan straten, pleinen en andere open ruimte. Het getroffen gebied telde 252 straten waarvan alle gebouwen verwoest waren en 141 waarvan de bebouwing gedeeltelijk verwoest was. In totaal gingen 25.479 woningen verloren, alsmede 26 hotels, 117 pensions en 44 logementen. En voor wie een lange adem heeft: de verwoeste bedrijfspanden ed. omvatten 31 warenhuizen en 2320 kleinere winkels, 31 fabrieken en 1319 werkplaatsen, 675 pakhuizen en vemen, 1437 kantoren, 13 bankgebouwen en 19 consulaten, 69 schoolgebouwen en 13 ziekenhuisinrichtingen, 24 kerkgebouwen en 10 inrichtingen van liefdadigheid, 25 gemeentelijke- en rijksgebouwen, 4 stationsgebouwen, 4 dagbladbedrijven en 2 musea, 517 cafĂ©’s en restaurants, 22 feestgebouwen, 12 bioscopen en 2 schouwburgen en 1184 overige bedrijfsruimten (garages, remises, enz.)

De fotograaf is Hendrik Sutterland en de foto komt uit de fotocollectie van het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt uit het boek Rotterdam 40-45 van WBooks in samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam. De schrijver is J.L. van der Pauw. Een deel van de informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *