Radio Hertogjansplace
DelfshavenRotterdam van toen

De bouwput voor de aanleg van de metro bij de Lage Erfbrug en Schiedamseweg, 1982

Uit het Vrije Volk van 31 mei 1985:

(van een onzer verslaggevers) ROTTERDAM — „De bouw aan de metrolijn heeft te lang geduurd. Vooral het laatste jaar heeft ons een oplazer gegeven,” constateert textielhandelaar G. Feenstra, voorzitter van de winkeliersvereniging Delfshaven-Schiedamseweg. Zowel de omzet als het aantal arbeidsplaatsen (oorspronkelijk 550) van winkels en bedrijven aan de Schiedamseweg, die zaterdag wordt “heropend”, is de afgelopen vijf jaar gehalveerd.

Feenstra heeft dat aan den lijve ondervonden: „Eerst stonden we hier met zeven mensen in de zaak, nu nog maar twee.” Het wegvallen van de tramverbinding met Schiedam leidde volgens hem al tot een omzetvermindering van twintig procent. Het doortrekken van de metro van Coolhaven naar het Marconiplein, waardoor de Schiedamseweg grotendeels in een bouwput veranderde, maakte de winkelstraat voor de vele klanten van buiten de wijk moeilijk bereikbaar.

„Dan laat het publiek het afweten,” spreekt de middenstander uit eigen ervaring. „In wezen stonden hier twee groepen ondernemers tegenover elkaar. De mensen die hun geld moesten verdienen met de bouw van de metrolijn, en de winkeliers die een optimale bereikbaarheid van hun zaak wilden behouden. In het begin is er heel wat heen en weer gepraat en gekankerd. Op een gegeven moment hebben we zelfs gedreigd de Maastunnel te blokkeren. Uiteindelijk is daar een werkoverleg uitgekomen met de gemeente. Ondanks het grote omzetverlies zijn er nauwelijks winkeliers failliet, gegaan. Er is slechts een geringe leegstand. Feenstra wijt dit aan de winstdervingsregeling. Deze regeling, die bij de metrobouw aan de Schiedamseweg voor het eerst in Nederland werd toegepast, houdt in dat de gemeente een deel van het geleden omzetverlies voor haar rekening neemt. De winkeliers hebben een eigen risico van dertig procent.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 31 mei 1985.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *