Radio Hertogjansplace
OmmoordRotterdam van toen

Overzicht van het metrostation Romeynshof bij de Dawesweg, 1986. Op de achtergrond enkele flatgebouwen

Romeynshof is een sneltramhalte van de Rotterdamse metro in de Rotterdamse wijk Ommoord. De halte ligt op de plaats van de voormalige Ommoordse busbaan, wordt bediend door metrolijn A en werd geopend op 28 mei 1983, toen het eerste sneltramtracé van de Rotterdamse metro in gebruik werd genomen. De halte ligt midden in een woonwijk en bestaat uit twee perrons van ongeveer 90 meter. Naast het station ligt een wijkgebouw waarin een bibliotheek en de bewonersorganisatie gevestigd is.

Charles Gates Dawes, 1865-1951, Amerikaans staatsman. Van 1925 tot 1929 was hij vice-president van de Verenigde Staten. In 1925 ontving hij de Nobelprijs voor de vrede voor het naar hem vernoemde Dawesplan. In dit plan leende de Verenigde Staten geld aan Duitsland, waarop Duitsland herstelbetalingen aan landen zoals Frankrijk en België kon voldoen. Die landen konden vervolgens weer leningen afbetalen aan de Verenigde Staten. Het luidde het begin in van de gouden jaren van de Weimarrepubliek. De economische wereldcrisis van 1929 maakte hier een einde aan.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *